Mirar ‘enllà del foc’, des dels seus orígens

  • La iniciativa, que es va engegar el 2013, torna a Llocnou de Sant Jeroni, el municipi on va nàixer.
  • Divendres 20 de gener s’inaugura l’exposició a la casa de la cultura de la localitat.
alexruiz

Àlex Ruiz. Llocnou de Sant Jeroni. Juny de 2012

La casa de la cultura de Llocnou de Sant Jeroni acollirà a partir del proper divendres (i fins a març) l’exposició ‘Enllà del foc. La Safor se’ns crema. El drama dels incendis forestals a la nostra comarca’. La inauguració tindrà lloc a les 20h i, en acabar, s’oferirà una picadeta.

Enllà del foc és una iniciativa en forma d’exposició-blog-llibre sobre els incendis terribles que hem patit a la comarca de la Safor (País Valencià) aquests últims anys, des del Mondúver, passant pel Toro i els dos episodis dramàtics de la vall de Venissa, que en alguns casos han superat també els límits de la nostra comarca. És un projecte fotogràfic i literari que es remunta a l’any 2013, on també va participar Saforíssims Societat Literària, amb l’aportació de textos que acompanyen les fotografies de Ximo Ferri, Natxo Francés, Àlex Oltra, Àlex Ruiz i Juantxo Ribes, recollits en un llibre-catàleg publicat per Edicions 96 per a l’ocasió (que es pot adquirir a totes les llibreries).

Per a dur a terme la iniciativa van col·laborar més d’un centenar de persones i entitats, que la finançaren, junt a l’associació promotora, mitjançant un portal de microfinançament.

‘Enllà del foc’ arriba ara a Llocnou, justament un dels pobles d’on sorgeix el projecte, impulsat pel Col·lectiu Vall de Vernissa. Els anys 2011 i 2012, la vall de Vernissa es va veure afectada per dos grans incendis. Tot just després de l’incendi de la serra de la Cuta es va engegar el projecte. La inauguració d’aquesta exposició és només la primera cita perquè està previst en un futur ben pròxim un recital col·lectiu i una taula redona per continuar encomanant l’estima incondicional per la nostra terra i el nostre patrimoni.

Sabem que cada any quan acaba l’estiu molta gent oblida fàcilment el drama d’aquests incendis que destrueixen hàbitats d’animals, ecosistemes sensibles, espais i paisatges com el nostre. Amb l’objectiu que aquesta problemàtica no caiga en l’oblit, vam creure necessari posar sobre la taula la cara amarga i crua de les flames, tot i la seua duresa i dramatisme, per recordar al llarg de tot l’any que els boscos i el territori rural requereix de gestió, de finançament i de cura, perquè el nostre medi genera molt més que tot això i ens és imprescindible.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s