‘Enllà del foc’, amb la teua ajuda

Xavier Ródenas i Jordi Puig. Coordinadors Ecomuseu Vernissa Viu. Article publicat a l’edició comarcal de Las Provincias.

Les flames han fet acte de presència este any a la nostra comarca. Llocnou, Castellonet, Gandia… igual que a la resta del país, igual que l’any passat. Les cites amb les flames se’ns feien incomptables i els passeig per la vall de Vernissa, més durs. Però de res valia una actitud melangiosa. No podíem deixar passar els dies sense una resposta davant del que estava passant a la nostra comarca i, per extensió, arreu del País Valencià.

El Col·lectiu Vall de Vernissa es va posar a treballar i, entre les moltes respostes possible, va nàixer “Enllà del foc”, un projecte per tal de visualitzar i actuar davant del drama dels incendis forestals a la nostra comarca. D’inici, l’objectiu era fer veure el desastre que suposa el foc per a uns ecosistemes joves, poc preparats encara per a defensar-se’n i mal gestionats; recordar-ho quan el pas dels dies ens els vagen allunyant; i, en darrera instància, per als qui els han patit, els qui hi tenen terres, els qui viuen en aquells paisatges o de l’economia que generen, fer-los arribar un missatge de suport i de recolzament.

“Enllà del foc” vol donar l’oportunitat de participar a la gent en una resposta, volem sentir que hem fet alguna cosa útil; si voleu, la ràbia i la impotència generades s’han convertit en alguna cosa bella; de les cendres, de la pena, volem fer créixer una cosa bonica, creadora i generadora de quelcom positiu.

“Enllà del foc” és un projecte que es composa inicialment d’una exposició, un blog, un llibre i una actuació al territori, sobre els incendis terribles que hem patit a la Safor aquests últims anys. Per a l’exposició hem acomboiat cinc mestres fotògrafs de la nostra comarca (Ximo Ferri, Natxo Francés, Àlex Ruiz, Juantxo Ribes i Àlex Oltra) per tal de recollir en 50 imatges de diferents formats el drama que han suposat aquests incendis forestals. Les imatges recorreran els incendis, el territori i la gent dels diferents episodis de foc. El grup d’escriptors i escriptores de la Safor “Saforíssims” ens ha brindat el seu recolzament i redactaran textos per a cadascuna de les imatges. L’exposició serà itinerant i quedarà a disposició de tots els col·lectius, escoles, universitats i centres culturals que ho demanen.  Amb la vostra ajuda, publicarem un catàleg amb les imatges i els textos de l’exposició i recollirem algunes de les impressions de les persones que van patir de prop el pas de les flames.

Però ‘Enllà del foc’ va més enllà. És també un espai obert a totes i tots vosaltres. Tenim un espai a la xarxa (enlladelfoc.wordpress.com), on es recullen, les imatges, els pensaments i reflexions al voltant del territori de la gent que hi vol participar. A poc a poc aniran,  apareixent al blog totes les empreses, associacions i persones que s’estan sumant al projecte. Finalment, realitzarem una actuació ambiental a una de les finques afectades de la Vall de Vernissa amb la qual l’Ecomuseu té un acord de custòdia signat que assegura que aquella persona té cura de la terra i la gestiona responsablement. Aquesta acció s’obrirà a tota la gent que haja participat del projecte i a la resta de la societat civil amb l’objectiu de concretar en un fet tangible al territori, el projecte.

Ja han passat uns dies des del començament de la campanya, el nostre projecte en comú no ha deixat de créixer; l’esteu fent vostre, d’això es tractava. “Enllà del foc” va nàixer principalment per a que la gent trobés la forma de respondre davant d’un fet que va generar impotència i tristor i creiem que ho estem aconseguint. Per tot això, volem agrair els comentaris a les xarxes, les notícies que compartiu, les invitacions que accepteu… Moltes gràcies pel vostre suport i la vostra energia que ens està arribant de moltes formes diferents.

I, amb tot, encara hi ha un últim aspecte que cal destacar: el del caràcter eminentment cívic del projecte. ‘Enllà del foc’ serà realitat amb el vostre suport i les vostres aportacions econòmiques. Gràcies, sobretot, per donar el pas fent-vos mecenes al portal de micro-mecenatge Verkami, on està allotjat; els obsequis que en rebreu no poden cobrir la vostra ajuda, ho sabem. 5, 15, 35 euros, tan se val… Si encara no heu participat, animeu-vos, volem comptar amb la teua aportació. Aquest projecte serà vostre des del moment que ens ajudeu a fer-lo possible. I, ara, endavant! Enllà del foc… una altra gestió del territori és possible.

Anuncis

One thought on “‘Enllà del foc’, amb la teua ajuda

  1. Retroenllaç: ‘Enllà del foc’, amb la teua ajuda « Una paret més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s